Vad är Kaxåsbygden

Välkommen till Jämtland och denna natursköna bygd, 6 mil nv Östersund i Offerdal, Krokoms kommun. I denna vackra och rofyllda miljö ges möjlighet att gå ner i varv och ta dagen i sin egen takt. Kom på besök och bli förundrad över tystnaden. Människan vistas ju numera i miljöer med bakgrundsljud som vi oftast inte kan avskärma oss från.

Friluftsliv

Här finns möjlighet att fiska i både sjö och strömmande vatten, ströva bland åldriga granar vackert draperade med lavar i olika nyanser. Plocka bär och svamp, gå eller cykla längs de smala byvägarna, botanisera bland en mängd vanliga växter och orkidéer. Byarna ligger högt och härifrån är utsikten storslagen. En otroligt vacker svensk natur som inte lämnar betraktaren oberörd. Nära till fjällnatur för vandring och fiske.

Kaxås

Under vinterhalvåret är bygden inbäddad i djup snö och kyla. När vårsolen börjar värma är det frestande att ta en tur på skidorna, eller ta skotern några mil för isfiske, eller varför inte bara slå sig ner i en snödriva på renfällen och njuta av solen. Den närmaste anläggningen för utförsåkning, Almåsa, är öppen igen i ny regi! Erbjuder även fina spår för längdskidåkning, www.almasafritid.se. Vill man prova andra backar är Åre ett alternativ, www.skistar.com.

Natur

Dagarna blir längre, snön smälter under solens varma strålar, bäckarna fylls med porlande smältvatten. Vårens budbärare, tofsvipan, storspoven och de majestätiska tranorna, hittar hit till de snöfria fläckarna på ängarna. Från trädtopparna fylls luften med stararnas tjatter och i Trolltjärnen samlas svarthakedopping, kricka, bläsand, knipa, sångsvan för vila. När isen släpper taget om vattendragen börjar bävern sitt arbete med att förstärka hyddan och fördämningar som skadats under vintern. Gransångarens och rödhakens drillande talar om att nu har vi kommit ytterligare en bit på väg. På gårdsplanen trippar sädesärlan och på lur ligger katten. När luften fylls med flugsnapparens sång och svalornas kvitter då är sommaren här. I skogen strövar älg, rådjur och kronhjort. En och annan ren kan också skymtas. Djuren är inte alltid så lätta att upptäcka, men spåren de lämnar efter sig, avslöjar att de finns där. Under vintern visar spåravtryck i snön att räv, lo och hare varit aktiva under natten. Ett smakprov på vad som utspelar sig i naturen i vår vackra bygd.

Arrangemang

Kaxås har en aktiv bygdegårdsförening som bjuder in till arrangemang med varierande innehåll. Allt för att sprida glädje och skapa gemenskap i bygden. En stor händelse varje år är nationaldagsfirandet på Svea Park med veteranfordon, marknad, sång och musik, friluftsgudstjänst samt skattjakt och fiskdamm för barnen. Servering med kaffe, kolbullar och hamburgare. Under Offerdalsveckan 2012 bjöds det på många aktiviteter. Sång- och musikuppträdanden med kända artister och duktiga lokala förmågor, marknad, nostalgidans, jubileumsmiddag, barnens dag och en utställning om Offerdalsveckan. Den första hemvändarveckan arrangerades här i Kaxås år 1987. Resulterade i en tradition som byarna i Offerdal nu turas om att planera. 2020 är det Kaxås och Tångeråsen som står som arrangörer. Ett ypperligt tillfälle att resa hit och till Offerdal för då sparas det inte på krutet vad gäller utbudet av aktiviteter och evenemang under några intensiva sommarveckor. Höst och vinter samlas man på bygdegården för sång och musik, pubkvällar, teater och revy, matservering och julbord.

Byarna kan växa

I Kaxåsbygden, som omfattar byarna Kaxås, Åflo, Vågen, Önet, Stocke och Vallen, bor ca 500 personer. På sommaren, när fritidshusens ägare återvänder till gårdarna och stugorna, ökar invånarantalet. Vi ser gärna att vi blir fler året-runt-boende. Här finns skola, förskola, fritidshem, affär, bensinmack, tunnbrödsbageri och flera andra småföretag samt lägenheter att hyra. Gott om plats och många positiva förutsättningar för att kunna bo på landsbygden.

Kontakta oss

Vi vill att du ska veta att ditt engagemang är värdefullt för oss! Vårt mål är att skapa en dynamisk och meningsfull plattform för alla våra besökare, och din feedback spelar en avgörande roll i den processen.

Oavsett om du har frågor, tankar, förslag eller bara vill dela din upplevelse med oss, så uppmuntrar vi dig starkt att ta kontakt. Dina kommentarer och åsikter hjälper oss att växa och förbättra oss, och de ger oss också möjligheten att bättre förstå och möta dina behov och önskemål.

Vårt team finns här för att lyssna på dig. Skicka oss ett meddelande, använd kontaktformuläret eller nå oss via våra sociala mediekanaler. Vi är glada att ha dig som en del av vårt samhälle och ser fram emot att höra från dig.

Tillsammans kan vi skapa en plats som verkligen speglar våra boende och besökares intressen och behov. Så tveka inte – låt oss veta vad du tycker, och låt oss fortsätta bygga och utveckla vår plattform och bygd tillsammans!